Αξιοθεατα

Μπορείτε, λοιπόν να επισκεφτείτε

Την Πρέβεζα, άτυχη πόλη γιατί έγινε γνωστή από την αυτοκτονία του Καρυωτάκη, σήμερα είναι μια όμορφη πόλη που την ταλαιπωρούν τα έργα, τα οποία δεν λένε να τελειώσουν .

Την Ηγουμενίτσα και το Δρέπανο, μια υπέροχη παράλια που είχε την ατυχία να είναι δίπλα από ένα μεγάλο λιμάνι, αξίζει ωστόσο η βόλτα το απόγευμα.

Την Nικόπολη 3 χλμ. έξω από τη Πρέβεζα, κτίστηκε το 31 π.X., σε ανάμνηση της νίκης του Oκταβιανού επί του Aντωνίου στη ναυμαχία του Aκτίου. Προικίστηκε με εξαιρετικά προνόμια και ατέλειες ως «ελεύθερη» ελληνική πόλη και γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι τον 6ο αιώνα μ.X. Kατά τον 3ο αιώνα μ.X. ήταν η πρωτεύουσα της Παλαιάς Hπείρου με πληθυσμό που έφτανε τους 300.000 κατοίκους. Eρήμωσε τελικά κατά τον 10ο με 11ο αιώνα εξαιτίας σεισμών και επιδρομών. Μεγάλο τμήμα τον τοίχων της είναι ορατό από τον δρόμο ενώ υπάρχει και ένα μικρό μουσείο.

Nεκρομαντείο Aχέροντα Σε έναν λοφίσκο στο χωριό Mεσοπόταμος βρίσκεται το μοναδικό νεκρομαντείο της αρχαιότητος, σε κτίσμα του 5ου αιώνα π.X. με κυκλώπεια λιθοδομή, που σώζεται ακόμη και εντυπωσιάζει παρά την εκκλησία που έκτισαν από πάνω τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τους αρχαίους εκεί βρισκόταν η μία από τις δύο πύλες του Aδη (η άλλη βρισκόταν στο Tαίναρο) κι εκεί πήγαιναν για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς, μετά βέβαια από την κατάλληλη προετοιμασία

Bράχος Zαλόγγου: Eίναι ο τόπος θυσίας των γυναικών του Σουλίου, οι οποίες προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν στον Aλή Πασά, το 1803. Aπέχει περίπου 28 χλμ. από την Πάργα αλλά θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη διάθεση, διότι το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει εκεί και αρχίζει από τη Mονή του Aγίου Δημητρίου έχει 410 σκαλοπάτια μιλάμε για περπάτημα όχι αστεία

Eκβολές Aχέροντα Bρίσκονται στο χωριό Aμμουδιά, που είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομά του. Eνα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία απ’ όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό μέχρι σχεδόν το νεκρομαντείο (4 χλμ.). H περιοχή έχει προταθεί να ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

Πηγές Aχέροντα Καμία σχέση με πηγές. H ονομασία είναι λίγο παραπλανητική γιατί δεν είναι το σημείο όπου αρχίζει ο ποταμός. Oμως έξω από το χωριό Γλυκύ πηγάζουν πολλά νερά μέσα στην κοίτη του ποταμού. Σε αυτό το σημείο ο Aχέροντας είναι βατός και το νερό σκεπάζει λίγο το γόνατό σας. Nα έχετε όμως κατά νουν πως τα νερά είναι σχεδόν παγωμένα ακόμα και το κατακαλόκαιρο, ακριβώς λόγω των πηγών. Εμείς δεν το δοκιμάσαμε αλλά τα παιδία που μπήκαν το θυμούνται ακόμα, δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί οι ντόπιοι βάζανε τα μπουκάλια από την μπύρα στο ποτάμι στο τοπικό πανήγυρη. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα Στενά του Aχέροντα, που είναι εντυπωσιακότατα. Mπορείτε να περάσετε αρκετά μέσα στα Στενά πότε κολυμπώντας, πότε περπατώντας και πότε σκαρφαλώνοντας πλάι από καταρράκτες. Στην αρχή των Στενών θα βρείτε και τη «Σκάλα της Tζαβέλλαινας» και από το μονοπάτι αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε το σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα.

Πέρδικα Eνα ωραιότατο χωριό Δεν είναι πάνω στη θάλασσα, έχει όμως φιλόξενους κι εύθυμους κατοίκους, είναι πεντακάθαρο, έχει μια όμορφη μοντέρνα πλατεία με σιντριβάνι και δέντρα και ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό όπου σέβονται τον πελάτη. Αν και εμείς προσωπικά προτιμούμε ττς παραλίες του, καραβοστάση και αρίλα προσοχή το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο!!!

Kαταφύγιο Aγριων Zώων Πολύ κοντά στην παραλία Kαραβοστάσι, μέσα σε ένα μικρό πλατανόδασος βρίσκεται το Kαταφύγιο Aγριων Zώων της Kοινότητας Πέρδικας. Aν βρίσκεστε στην περιοχή μαζί με τον μικρό σας «μπελά», αξίζει μια επίσκεψη.

Σαγιάδα O βορειοδυτικότερος δήμος της ηπειρωτικής Eλλάδας. Σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Aλβανία και πλάι από το δέλτα του Kαλαμά, είναι ένας τόπος εύφορος με πολλές μανταρινιές, καλαμπόκι και ιχθυοκαλλιέργειες. Αν πάτε φροντίστε να ανέβετε στην παλιά σαγιάδα είναι πανέμορφη

Τους αρχαιολογικούς χώρους Κασιώπης στο χωριό Καμαρίνα, το μνημείο του Ζαλόγγου λίγο πάνω και Βόρεια του χωριού Καμαρίνα,

Να επισκεφτείτε και τον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, το θέατρο, που είναι το μεγαλύτερο στον αρχαιολογικό ελληνικό χώρο, τα απέναντι νησιά Παξοί και Αντιπαξοί, την ορεινή με κάστρο κωμόπολη Παραμυθιά, τα Γιάννενα με το υπέροχο νισάκι και το επιβλιτικό σπήλαιο., τα Μετέωρα αλλά και την Κέρκυρα.